17 новембар 2022

Kompanije Delez i Sekopak tradicionalno u akciji podizanja svesti o ambalažnom otpadu

 

Više od 400 predškolaca vrtića „Poletarac“ iz Stare Pazove naučilo je zašto je važno da se ambalažni otpad odvaja i priprema za reciklažu, na koji način možemo svi zajedno doprineti lepšoj životnoj sredini, ali i da je čista i lepa planeta odgovornost svih nas. Uz podršku Lokalne fondacije Stara Pazova u okviru projekta „Baci pet za reciklažu“ deca su imala prilike da uživaju u pozorišnoj predstavi nakon koje su zajedno sa zaposlenima iz kompanija Delez i Sekopak doprineli ozeljenjavanju dvorišta njihovog vrtića i posadili 33 sadnice. Dodatni umetnički performans ovom dogadjaju pružile su lokalne umetnice, Jovana Cetina i Ana Kričko, koje su naslikale mural „Recikliraj za lepšu planetu“ na zidu vrtića, a koji će zauvek podsećati najmlađe, ali i njihove roditelje, da na stvaranju zdravijeg i lepšeg okruženja možemo svi uticati.

Kako bi ceo događaj imao dugoročni efekat na najmlađe, posude za odvajanje PET plastike, AL limenki i Tetra Pak ambalaže postavljene su u okviru vrtića i time je dodatno omogućeno predškolcima da stečeno znanje o reciklaži primene i u praksi.

„Svaki segment današnjeg događaja ciljano je osmišljen kako bi najmlađi stekli ekološke navike. Predstava je tu da im da osnovu o reciklaži, mural i sadnja drveća su tu da ih podsete na sve ono što su danas naučili i da shvate da briga ka našoj planeti može da se izrazi na razne načine – možemo zasaditi drvo, brinuti o otpadu koji stvaramo i preduzeti konkretne korake kako bi naša planeta bila lepše mesto za život“, izjavila je marketing menadžerka Sekopaka Milica Kuzmanov.

Nikola Rajković, izvšni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova ukazao je da je prošle godine kroz istu akciju u osnovnim školama u ovoj opštini sakupljena 1 tona PET plastike, kao i da je važno da ovakve akcije postanu tradicionalne: „Uvek je lepo kada se ovakve akcije nastave jer onda celokupan trud nije uzalud. Sticanje ekoloških navika jedino je moguće upornim i dugoročnim radom a saradnja koju smo kao Lokalna fondacija uspostavili sa kompanijom Delez i Sekopak upravo ide u tom, dugoročnom, pravcu. Nadam se da će današnji dan biti samo početak i da će deca zajedno sa roditeljima biti podstaknuta ovom akcijom da i u budućnosti nose ambalažni otpad na reciklažu“

Predstavu za decu „Sakupljaj svoju ambalažu i nosi na reciklažu”, maestrano su izveli glumci Slobodan Boda Ninković, Jovica Tišma i Mirjana Trebinjac u pozorišnoj sali Stara Pazova, a simbolične ulaznice su bile nesvakidašnje – pet plastičnih flaša. Predškolci su na ovaj način sakupili više od 3.000 PET flaša koje su poslate na reciklažu, a predškolska ustanova „Poletarac“ ističe značaj ovakvih projekata za najmlađe.

“Predškolska ustanova „Poletarac“ već godinama učestvuje u programu “Za čistije i zelenije škole” i na taj način se deca kroz različite aktivnosti upoznaju sa značajem zaštite životne sredine i važnosti reciklaže. Ovakav vid saradnje sa firmama i udruženjima iz naše lokalne sredine čini naš program bogatijim i drago nam je što su deca predškolskog uzrasta prepoznata kao važni akteri u ovako bitnoj temi“, izjavila je stručni saradnik psiholog Olga Knežević.

Sekopak i Delez Srbija se tradicionalno trude da godinama unazad kroz različite inicijative i kampanje podignu svest o važnosti reciklaže i upravljanju amalažnim otpadom, ali i da edukuju najmlađe o različitim vrstama ambalaže i njihovoj ulozi u ekosistemu.

Dopada ti se Delez Srbija?

Pogledaj otvorene pozicije i pronađi svoje mesto među nama!

United States The Netherlands Belgium Greece Serbia Czech Republic Romania Portugal Indonesia